Een gezond gebit is iets wat erg belangrijk is maar bij het gebit hoort ook je tandvlees. Veel mensen poetsen wel de tanden goed maar niet het tandvlees. Je kunt daardoor last krijgen van zwaar ontstoken tandvlees. Vaak komen veel mensen hiermee in aanraking in hun leven. Maar wat de oorzaken hiervan zijn en wat je hieraan kan doen dat kan je hieronder lezen.
Wat te doen bij zwaar ontstoken tandvlees ?
Als je last hebt van zwaar ontstoken tandvlees zijn er verschillende dingen die je kan doen. Belangrijk wel is om te weten is dat tandvlees dat ontstoken is helaas niet vanzelf overgaat. Zorg er dus voor dat je er niet lang mee blijft rondlopen , want het kan je gebit verder aantasten en ook schadelijk zijn voor je gezondheid.
Bekijk hieronder wat je kan doen tegen je ontstoken tandvlees.
Mond spoelen met mondwater
Mondwater kan onder andere zorgen voor minder tandplak. Minder tandplak betekent dat het voor minder irritatie zorgt. Zorg wel voor een goede mondwater die ook ermee bekend is die goed werkt tegen tandplak. Tandplak ook een grote veroorzaker van ontstekingen.
Poetsen met een elektrische tandenborstel
Het is altijd het beste om je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Doordat je met een elektrische tandenborstel poetst, kan je makkelijk tandplak verwijderen. Tandplak is een grote oorzaak van tandvlees dat ontstoken raakt. Ook tandartsen bevelen altijd aan om met een elektrische tandenborstel te poetsen in plaats van met een normale tandenborstel.
Mondhygiëniste bezoeken
Een mondhygiëniste weet precies wat nodig is voor de gezondheid van jou gebit. Zo kan je onder andere toekomstige ontstekingen in je tandvlees voorkomen. Ook kunnen ze je helpen als je tandvlees al ontstoken is. Ook bij een gezond gebit is het aan te raden om minimaal 1 keer per jaar een bezoek te brengen aan een mondhygiëniste.
Tanden goed poetsen
Dit kan niet ontbreken in het lijstje. Elke dag je tanden poetsen. Het wordt van kleins af aan al aangeleerd, en het is niet zomaar. Het is erg belangrijk om je tanden elke dag 2 keer per dag te poetsen. Maak zo nodig gebruik van tandenstokers, raggertjes of flosdraad om zo je gebit mooi schoon te houden. Ook kan je ervoor kiezen om na het eten je tanden te poetsen zodat er geen restjes eten achter blijven in je gebit.
Kies de juiste tandenborstel
Zoals eerder gezegd is de keuze in tandenborstel erg belangrijk. Wil je om bepaalde redenen geen gebruik maken van een elektrische tandenborstel, zorg dan voor een goede tandenborstel met redelijk zachten haren. Zo kan het ontstoken gebied rusten van een intensieve poetsbeurt.
Tandvlees schoonmaken
Zorg dat je bij je tandvlees niet te hard poetst , wanneer deze ontstoken is, maar wel je tandvlees niet overslaat. Gebruik hierbij het liefste een zachte tandenborstel.
Kun je ziek worden van ontstoken tandvlees ?
Het is een beetje een ingewikkelde vraag, want ziek worden van ontstoken tandvlees heeft verschillende redenen. Het is inderdaad mogelijk dat je ziek kan worden wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees. Echter heeft dit ziek worden niet altijd te maken met alleen het ontstoken tandvlees. Meestal wordt je juist ziek voordat je hier last van krijgt, omdat je al bepaalde bacteriën in je lichaam hebt.
Hoelang duurt het voordat ontstoken tandvlees geneest ?
Hoelang je last kan hebben van ontstoken tandvlees heeft te maken hoe erg de ontsteking is. Vaak kan je met een goede mondverzorging al binnen enkele weken er van af zijn. In sommige gevallen duurt het herstel van je tandvlees langer.
Medicatie bij ontstoken tandvlees
Een veel gebruikt middel is chloorhexidine. Dit middel ontsmet en doodt de bacteriën, die je ontstoken tandvlees veroorzaken, in je mond. Ook kan je dit middel gebruiken wanneer het poetsen teveel pijn doet. Het is belangrijk om dit middel te gebruiken NA het tanden poetsen. De tandpasta zorgt er namelijk voor dat de chloorhexidine niet meer werkt. Je kunt dit middel 2 keer per dag gebruiken door elke keer ongeveer 1 minuut je mond te spoelen.
Antibiotica
In sommige ernstige gevallen kan er ook gekozen worden voor antibiotica. In ernstige gevallen is het altijd belangrijk om een bezoek te brengen aan de tandarts. Deze zal zo nodig de antibiotica voorschrijven en de rest van de behandeling met jou samen oppakken.